[Рей Бредбері. 451 за Фаренґейтом], або чому потрібно читати.

Posted: неділю, 12 серпня 2012 р. by v1v0zabra in Мітки: , , ,
3


В мене якась ненормальна звичка - щойно з’являються зайві гроші, я йду до магазину й витрачаю їх на книжки. Однак, це трапляється не тільки, коли вони гроші зайві. Я давно збираюсь купити собі нові навушники, та щойно з’являються на них гроші, я обов’язково проходжу повз книгарню. Кілька днів тому я завітав у “Книгарня “Є”, де побачив 3 книги Рея Бредбері видруковані видавництвом “Богдан” у серії “Горизонти фантастики”. Це були magnum opus величного фантаста: “451 за Фаренґейтом”, “Марсіанські хроніки” та “Кульбабове вино”. Так, як книги виявились не дорогими, грошей вистачило одразу на всі три, і от вчора я вже на радощах йшов додому несучи в руках доповнення до моєї маленької бібліотечки.

Давно вже збирався прочитати “451 за Фаренґейтом” і ось видався зручний шанс. Книгу прочитав я на однім диханні, і дуже швидко. По-правді це було перше, що я прочитав із Бредбері (не рахуючи прослуханого мною оповідання, яке перед аудиторією зачитала одногрупниця). Я в захваті! Ті, хто читав, знають про що я. Вже тоді, коли книга була на межі у відсотків 50% в моїй голові до назви додалось: “Або чому потрібно читати.”
Глибоке подивування викликає те, що така потрібна книга не входить до переліку обов’язкових у шкільній програмі. Можливо комусь пощастило, але мені, (хоч я й з тих, хто читав майже всю програму) - ні. Можна змиритись із введенням “Алхіміка”, але замість “Гаррі Поттера” куди кориснішою була б книга “451 за Фаренґейтом”.
Книга розповідає про життя пожежника із бригади, котра спалює книги. В один момент він зустрічається із дівчинкою, до його рук втрапляє книга, і ми бачимо, як із бездумного виконавця він перетворюється на думаючу людину. Читач, разом із головним героєм проходить цей шлях розуміння. Автор майстерно, не нав’язуючи якусь точку зору, показує погляди обох сторін, даючи читачу, як і герою, змогу обирати, що для нього краще, однак, підводячи до правильного висновку.
Яка оцінка? Питання, стосовно даної книги позбавлене сенсу. Деякі речі неможливо оцінити в звичних рамках.

3 коментарі:

  1. Unknown says:

    Ще “Кульбабове вино” залишилось до чтива, а 451 за Фаренґейтом - вразила. Можна шукати схожість із 1984 Орвела. А можна і ні, бо фантастика вона в сьому трохи схожа. Це так, натяк, що її теж варто прочитати :)

  1. Треба буде прочитати. Бо поки що в Бредбері читала лише невеликі розповіді.
    Дуже гарна звичка :) У мого татка аналогічна. Вже серйозна бібліотека, якою він пишається і поповнює.

  1. Bogdan says:

    Перечитував два рази. Кожен раз знаходив для себе щось нове. Рей Бредбері мій улюблений письменник-фантаст.
    "Кульбабове вино" можна віднести до книг, які треба прочитати за життя!

    P. S. "А Ви щасливі?" - хто читав той знає)

ShareThis