Джордж Мартін: Пісня Льоду й Полум'я

Posted: вівторок, 1 травня 2012 р. by v1v0zabra in Мітки: , , ,
0


Джордж Реймонд Річард Мартін (англ. George Raymond Richard Martin)
“Пісня Льоду й Полум’я” (англ. A Song of Ice and Fire)

 

1.
Зовсім не дивно, що в переліку прочитаного за останній час, вмістився і цей цикл. Хоча з іншого боку, прихильником фентезі мене не назвеш - скоріше навпаки. Все почалось із побаченого на просторах інтернету серіалу “A Game of Thrones/Гра Престолів”. Серіал знятий якісно, й є, якщо я не помиляюсь, наймасштабнішою і найдорожчою фентезі-постановкою. Але мова не буде й ти про серіал, а про його основу - цикл фентезі романів “Пісня Льоду і Полум’я”.
Серіал мені сподобався, то ж від перегріву в очікуванні другого сезону, я взявся за прочитання романів. Весь масштабний твір складається з циклу романів до яких ввійшли:    -        “Гра престолів” (“A Game of Thrones”)
“Битва Королів (“A Clash of Kings”)
“Буря Мечів (“A Storm of Swords”)
“Бенкет для Воронів” (“A Feast for Crows”)
“Танець З Драконами” (“A Dance with Dragons”)
і 2 ще не дописані автором книги під робочими назвами
“Вітри зими“ (“The Winds of Winter”)
“Марення про весну” (“A Dream of Spring”)
та підциклу повістей “Історії Семи Королівст” (Tales of a Seven Kingdoms), події яких розгортаються за 90 років до подій “Пісні...”:
- Межовий лицар. (“The Hedge Knight”)
- Вірний меч (“The Sworn Sword”)
- Таємничий лицар (“The Mystery Knight”) .
2.

“Гра престолів” (“A Game of Thrones”)

Події роману розгортаються у вигаданому середньовічному світі. Король Семи Королівств Роберт Баратеон відправляється у Вінтерфел до свого старого друга Едарда Старка з пропозицією зайняти місце десниці короля. Едард згоджується і відправляється у Королівську Гавань, щоб розслідувати обставини вбивства Джона Арена (десниці). З іншого боку, рідня королеви, дім Ланістерів планує захоплення королівства. На іншому кінці світу Візеріс та Дейєнеріс Таргаріени, діти скинутого короля Ейєріса намагаються знайти союзників для того, щоб повернутися і відновити своє правління в Сімох Королівствах. Паралельно розгортаються події на Стіні та за Стіною, що охороняє королівства від нашестя створінь та жахів, котрі ховаються далеко на півночі.

“Битва Королів (“A Clash of Kings”)

Старший син Едарда Старка готує північ до повстання, щоб помститися Ланістерам за вбивство батька. Починається війна за розподіл королівств. “Північ” виграє битву за битвою, тим самим, ставлячи під сумнів подальше коронування Джофрі Баратеона. Але через невдалий шлюб - по коханню Роба Старка підступно вбивають його ж союзники. За ним відправляється ще один претендент, вбитий за допомогою магії, брат Роберта - Ренлі Баратеон. Не довго засидівся на троні  і Джофрі, вбитий на своєму весіллі. Баланс сил іронічно порушений. Але така ж вона, гра престолів.

“Буря Мечів (“A Storm of Swords”)

Сім Королівств все ще перебувають в лещатах війни п'яти королівств. Спроба Станіса Баратеона захопити трон завершилася його поразкою під стінами Королівської Гавані на річці Чорноводній. Після смерті Ренлі Баратеона, сімейство Тірелів заключило союз з Ланістерами, а Маргері Тірел стала нареченою короля Джофрі. Сім’я Мартелів також пообіцяла свою підтримку Ланістерам, хоча й не поспішає цього робити. Між тим, велика кількість Диких Людей збирається в загонах Манса Разбійника на штурм Стіни і лише невелика жменька захисників із "Нічного Дозору" стоїть на їхньому шляху. На Далекому Сході, Дейєнеріс Таргарієн збирає сили для вирішальної битви за Залізний Трон. (фрагмент взято з вікіпедії)

“Бенкет для Воронів” (“A Feast for Crows”)

Війна П'яти Королів підходить до кінця. Роб Старк, Джофрі Баратеон, Ренлі Баратеон і Бейлон Гренджой — мертві. Король Станніс Баратеон прийшов на допомогу «Нічному Дозору», де Джон Сноу був обраний новим, 998-м Лордом-командуючим. Томен Баратеон, дев'ятирічний брат Джофрі, став Королем на Залізному Троні, будучи під пильним оком своєї матері, королеви-регент Серсеї Ланістер. Батько Серсеї, Тайвін Ланістер був убитий своїм сином Тіріоном Ланістером, який втік з міста. (фрагмент взято з вікіпедії)

“Танець З Драконами” (“A Dance with Dragons”)

Війна П'яти Королів в Вестеросі, здається, сходить нанівець. На півночі, самопроголошений король Семи Королівств Станніс Баратеон облаштувався на Стіні і заприсягнув завоювати підтримку сіверян, щоб продовжити свою боротьбу за Залізний Трон в Королівській Гавані з самозваним королем, сином померлого свого брата Роберта Баратеона, а насправді плодом інцесту між дружиною Роберта Серсеєю Ланністер і її братом-близнюком, Джейме Ланністером, на прізвисько Царевбивця. Ця боротьба ускладнюється тим, що Ланністери уклали союз із зрадницьким Домом Болтонів, які були прапороносцями лордів Півночі, а велика частина західного узбережжя знаходилась під окупацією людей із Залізних Островів. На самій Стіні, незаконно-народжений син Еддарда Старка Джон Сноу був обраний дев'ятсот дев'яносто восьмим Лордом-Командувачем Нічного Дозору, але в молодого чоловіка є вороги, як в країні і на Стіні, так і за її межами, де з наступом небаченої і довгої зими, просипалися невідомі сили від тисячолітнього сну.
Між тим, карлик Тіріон Ланністер, який був за наклепом засуджений до смерті за вбивство свого молодого племінника, короля Джоффрі Баратеона, яке він ніколи не вчиняв, вбиває свого батька, лорда Тайвіна і втікає на кораблі через вузький море в Пентос.
На далекому сході, Дейєнеріс Таргарієн — єдина законна спадкоємиця поваленого правлячого сімейства, Таргарієнів — захоплює місто Міерин, і починає правити ним, для того, щоб відточити свої навички керівництва, перш ніж вона піде далі, щоб підкорити Вестерос. Але за її діями уважно слідкують на Залізних Островах, в Дорні, Старому місті та Вільних Містах. І з цих країв були послані емісари, щоб втертись до Дейєнеріс в довіру і використати її прагнення і амбіції для досягнення своїх цілей. (фрагмент взято з вікіпедії)

3.

Ось так коротенько можна вмістити все те хитре сплетіння, що відбувається на сторінках циклу. Взагалі, я не люблю оцінювати фентезі, оскільки не є його поціновувачем.  Для мене воно вміщується в поняття “добре\погано”.  Сюжет цікавий і захоплюючий. Не дивлячись на те, що роман великий, а весь цикл вміщається в понад 4500 книжкових сторінок читається на одному диханні.
Найбільше мені сподобалась 2 книга, і , цілком можна здогадатися, що я був на стороні дому Старків. Події, що розгорнулись саме так, стали для мене в певній мірі здивуванням, оскільки я очікував помсти і перемоги.
Найцікавіше, як на мене, це сюжети про півні і події на Стіні і за нею. Дивні містичні створіння, ліс наповнений загадками. Тут і мій улюбленець Джон Сноу, котрого обрали лордом-командуючим на Стіні замість Мормонта. От тільки дуже шкода, що ще й його вбили в останній книзі.
Да воздасться всім з приходом Дейєнеріс Таргаріен!
До речі, дуже цікаво, як в майбутньому розкриється лінія Брандона Старка.

То ж... Я навіть не знаю, чи варто радити її до прочитання. Книги цікаві й гарні, але читати багато. Хто любить фентезів - прошу до книг.

Також дехто може сказати, що нащо читати, якщо можна подивитись серіал. Перший сезон був екранізований з точністю десь у 80%. В другому ж багато чого пропущено. Та й до того ж я прочитав весь цикл за 3 тижні, а появу нового сезону чекати рік.



0 коментарі:

ShareThis